Jmelí

Tradice věšení jmelí se k nám dostala z Anglie na počátku minulého století. A v Anglii ji mají na svědomí pro změnu staří Keltové. Jejich Druidové totiž věřili v nadpřirozené schopnosti této zvláštní rostliny, a tak ji všemožně uctívali a legenda také praví, že je stínali ze stromů zlatými srpy a odtud údajně pochází náš zvyk jmelí pozlatit. Jmelí bylo starými Kelty rovněž považováno za symbol plodnosti. To má za následek skutečnost, že se nyní pod jeho větvičkami líbáme, což nám má přinést štěstí a lásku.

Jmelí si však nevšímali pouze Keltové, nýbrž i staří Řekové a Římané. Ti jej zkoumali především pro léčivé účinky či jej používali jako kadidlo.  A právě léčivé účinky jmelí skutečně má.  Používá se jak ve farmaceutickém průmyslu, tak i v kosmetice.  Jmelí má protinádorové účinky a je rovněž používáno při léčbě vysokého krevního tlaku.Jmelí je poloparazitická rostlina, která si část živin obstarává z hostujících stromů a část si jich vyrobí sama. V Čechách je nejvíce rozšířeno jmelí bílé, nicméně existuje údajně 70 – 100 druhů této zvláštní rostliny. 

Kromě podložené historie jakou je například zmíněné uctívání jmelí Kelty, kteří jej podobně jako my nyní věšeli ve svých příbytcích, či novodobých faktů z lékařského prostředí, se ke jmelí váží i legendy.  Například to že jmelí roste v korunách různých stromů si křesťané vysvětlovali pomocí legendy,která praví  že jmelí bylo původně stromem, z jehož větví Josef vyrobil kolébku pro malého Ježíška a o 33 let později právě z tohoto stromu vzniknul kříž na němž byl Ježíš Kristus ukřižován. Strom se za tuto svou úlohu v historii natolik styděl, že se postupně rozpadnul na malé keříky, které nyní přinášejí dobro. Zejména těm co pod jmelím projdou anebo jsou jmelím obdarováni.

ZDROJ: http://www.vanoce-tradice.cz/2011/09/12/vanocni-jmeli-a-jeho-pribeh/

 

Jmelí jako vánoční dekorace

Ať už kupujete jmelí přírodní, pozlacené nebo postříbřené, na Vánoce by nemělo ve vašem domě chybět. Můžete jej zavěsit na dveře, okno nebo lustr či dát do vázy na stůl.

Jmelí - co je jmelí

Jmelí je keřík parazitující na korunách stromů. Jeho stonky i listy jsou zelenkavé, plodem je bílá bobule. Tato polocizopasná rostlina je vázána na hostitelský strom, ze kterého odčerpává živiny. Kvete v březnu a dubnu.

Jmelí - jak se rozmnožuje

Semena jmelí roznášejí na stromy ptáci, a to trusem, kde rostlina zapouští kořeny do kůry stromů.

Jmelí - léčivé účinky

Lék je nejen tradiční vánoční rostlina, ale také léčivá bylina. Odvar ze jmelí má silně močopudný účinek, používá se při menstruačních potížích a na snížení vysokého tlaku. Výtažky ze jmelí omezují tvorbu lupů, uklidňují a dezinfikují podrážděnou kůži, proto jsou součástí některých šamponů a krémů. Získávají se z něj také látky k výrobě léčiv proti arterioskleroze.

Jmelí - tradice a historie

Jmelí zavěšené na dveřích patří k tradičním vánočním zvykům. Políbení pod jmelím na Štědrý den má zajistit lásku až do příštích Vánoc a podle Keltů líbání pod jmelím zajišťuje také plodnost. Jmelí údajně nosí štěstí tomu, kdo je jím obdarován, ne tomu, kdo si jej sám koupí. Darujete-li někomu o Vánocích kytičku jmelí, přinese mu to radost, lásku a ochranu před nemocemi. Do domu přináší jmelí štěstí, odvahu a lásku.

Jmelí - líbání pod jmelím

Protože jmelí samotné je symbolem štěstí, stejně jako podkova nebo čtyřlístek, můžete jej koupit nebo darovat v kterémkoliv ročním období. Tradice užívání jmelí jako vánoční dekorace k nám přišla z Anglie. Magickou moc mu přisuzovali již naši dávní předkové. Jmelí sloužilo k ochraně proti zlým duchům a k zajištění lásky a plodnosti.

Jmelí jako vánoční dekorace

Ať už kupujete jmelí přírodní, pozlacené nebo postříbřené, na Vánoce by nemělo ve vašem domě chybět. Můžete jej zavěsit na dveře, okno nebo lustr či dát do vázy na stůl.

Jmelí a kouzelná moc

Pokud se vám zdá o jmelí (zvláště pak líbáte-li se pod ním), znamená to lásku nebo brzkou svatbu v rodině. Je-li jmelí zelené, znamená štěstí, suché neštěstí, zlaté je symbolem bohatství. Kupovat ve snu jmelí nevěští nic dobrého, ale rozdávat jej znamená, že budete pomáhat potřebným. Zavěšování jmelí je symbolem štěstí, které k vám teprve přijde.

ZDROJ:http://www.vitejdoma.cz/zahradnik/rostliny.5/jmeli-vanocni-dekorace.5864.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Navštivte nás také na

http://stehovanidnes.cz